/ iStock/Getty Images
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви строежа на хиляди нови жилища за еврейски заселници в Източен Ерусалим, палестинската част на града, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало по-малко от две седмици преди предсрочните парламентарни избори в Израел, на които е заложено на карта политическото оцеляване на Нетаняху. "Добавяме още 2200 жилища в Хар Хома", казва израелският министър-председател на видеоклип, публикуван от неговата канцелария. "Основах този квартал през 1997 г., когато бях избран за премиер, въпреки възраженията на целия свят", припомня Нетаняху. "Днес той има 40 000 жители и ние добавяме още 10 000. Хар Хома ще има 50 000 жители, като среден израелски град", подчертава той.

"Още по-важната новина обаче е, че одобрих строителството в Гиват Хаматос. Това означава 4000 нови жилища, 1000 за арабските обитатели на Бейт Сафафа (разположен наблизо палестински сектор - бел. АФП) и 3000 за еврейски жители", допълва Нетаняху.

Египет вдига бетонна стена по границата с ивицата Газа

Палестинската автономна власт бързо разкритикува съобщението, че ще бъдат построени хиляди нови жилища за еврейски заселници в окупираните територии.

Целта на израелския премиер е да постигне изборна победа, коментира говорител на палестинския президент Махмуд Абас. Той предупреди, че "опитът на Нетаняху да спечели гласовете на израелската десница точно преди изборите, в ущърб на правата на палестинците, няма да доведе до мир и стабилност, а до по-голямо напрежение и насилие в региона".

"Строителството в Гиват Хаматос е сериозен удар по решението с две държави", заяви в Туитър палестинската неправителствена организация "Мир веднага", която се бори срещу колонизацията. Тя отбеляза, че "това е последното място, което би позволило пряка териториална връзка между Витлеем и Източен Ерусалим".