/ iStock
Властите в ивицата Газа обявиха, че Израел е освободил днес около 150 палестински затворници, заловени по време на израелската военна офанзива в анклава, като заявиха, че те са били малтретирани през периода на задържането им, предаде Франс прес.

По време на шестмесечната военна операция на Израел срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" израелските войници арестуваха десетки жители на Газа, като ги държаха без обвинения, преди да освободят някои от тях.

"Ясно е, че тези затворници са били подложени на малтретиране, тъй като някои от тях са били изпратени за лечение в болницата "Абу Юсеф ан Наджар", заяви пред АФП говорителят на Управлението на граничните пунктове в Газа Хишам Адуан.

Израелската армия не коментира освобождаването на тези задържани, но заяви, че е "абсолютно забранено" да се малтретират затворници.

Групата освободени днес затворници са били изведени от израелска територия през контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" с ивицата Газа, по данни на Управлението на граничните пунктове в Газа и на журналист от АФП.

След като се озовали на палестинска територия, те били лекувани в болницата в Рафах, в южната част на анклава, съобщиха същите източници.

Един от освободените днес затворници заяви пред АФП, че той и негов приятел са били бити и подлагани на мъчения, докато са били задържани.

"Стоях на колене (почти два месеца) от 5 ч. сутринта до 10 ч. вечерта, с вързани очи и ръце", казва мъжът, чието име АФП не публикува от съображения за сигурност.

"Войниците насъскваха кучета срещу нас, за да ни нахапят", каза той и добави: "Биеха ни и ни измъчваха".

Миналия месец Управлението на граничните пунктове в Газа заяви, че 56 палестински затворници, освободени от израелски затвори, "са показали следи от изтезания", извършени по време на задържането им. 

В същото време израелската армия увери, че задържаните са "третирани в съответствие с международното право".

Миналия месец Агенцията на ООН за палестинските бежанци изрази своето безпокойство относно съдбата на задържаните в Израел палестинци от Газа. Според директора на агенцията Филип Лазарини много от тях са се завърнали "силно травмирани" и са съобщили, че са били подлагани на различни тактики за малтретиране, включително заплахи с електрошок, лишаване от сън и сплашване с кучета. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА