/ Getty Images
Израелската армия съобщи днес, че от началото на конфликта на 7 октомври е ликвидирала шестима висши функционери на "Хамас" в ивицата Газа, предаде ДПА.

Сред тях са членове както на политическото, така и на военното крило на ислямисткото движение, което управлява палестинския анклав, пише в изявлението.

В текста са посочени двама командири от "Хамас", за които се твърди, че са замесени в клането от 7 октомври в Южен Израел. Ликвидиран е и командир, отговарящ за сигурността в южната част на ивицата Газа. Двама от тези трима души са убити в края на миналата седмица.

Израелската армия споменава и още двама висши функционери на "Хамас", които бяха обявени за мъртви още миналата седмица - икономическия министър на палестинското движение Джауад Абу Шамала и Закария Абу Мамар, за когото се твърди, че е отговарял за международните връзки на групировката.

Израел обвинява Шамала, че е играел важна роля в управлението на финансите на "Хамас" и е ръководил операциите на движението срещу Израел.

Ликвидиран е и командирът на въздушното наблюдение в Газа.

Задачата на израелската офанзива в ивицата Газа, с която Израел отговаря на най-голямото в историята си проливане на кръв на свои мирни граждани, е да унищожи "Хамас" в анклава, отбелязва ДПА.

Съществена част от ръководството на движението обаче се намира не в ивицата Газа, а в чужбина. Например политическият водач на "Хамас" Исмаил Хания живее в в Катар.
Владимир Сахатчиев/БТА