Докато броят на жертвите в Газа и Израел расте, поне 150 заложници продължават да са държани в плен от Хамас, докато семействата им живеят в надежда и страх. Сред тях са 13 деца и най-малко осем човека над 60-годишна възраст.

Палестинската въоръжена групировка твърди, че ги е скрила на "безопасни места и тунели" в Газа, но е заплашила да ги убие, ако Израел продължи да бомбардира домове на цивилни.

Без вода, ток и помощ: Обстановката в Газа в снимки (ГАЛЕРИЯ)
 

заложници Израел
БГНЕС


Сред похитените са Мая Регев, на 21 години, и брат й Итай, на 18 години, от Херцлия. Те са били на музикалния фестивал Supernova в Южен Израел. Сутринта на нападението бащата на Мая получил обаждане от дъщеря си, която изкрещяла „Тате, те стрелят по мен!“.

Семейството каза, че по-късно са забелязали Итай с белезници в задната част на превозно средство във видео, публикувано от Хамас.

Дорон Ашер, майка на две момичета, Раз и Авив, е била пленена, докато е била при роднини близо до границата с Газа. Съпругът Йони видя видео как съпругата и дъщерите му на пет и три години са натоварени на камион с други заложници.

Хамас публикува кадри, на които терористи държат израелски деца

В петък Хамас разпространи видео, показващо въоръжени мъже, които се грижат за отвлечени израелски деца, едното от които съвсем малко бебе. В един от кадрите по-голямото момченце, което е не по-голямо от 5 годинки, седи в скута на един от своите похитители, докато терористът бавно люлее бебето в количка.

Към този момент израелските власти не са потвърдили кои са двете деца. Западни медии обаче отбелязват, че подобни видеа имат пропагандна цел, за да създават впечатление, че Хамас се грижи добре за пленниците си.