Израел е готов да обмисли примирие, ако спре обстрелът от Ивицата Газа
Израел е готов да обмисли примирие, ако спре обстрелът от Ивицата Газа / снимки: Reuters

Антитерористичната операция в Ивицата Газа ще продължи, „докато Хамас не помоли за милост и не приеме всички условия за примирие, за които настоява Израел”. Това заяви пред израелското армейско радио вицепремиерът на еврейската държава Моше Яалон, предаде ИТАР-ТАСС.

Израелската армия „няма да изчаква резултата от контактите с (палестинските) бойци, осъществявани с участието на Египет, и ще продължи с ударите срещу инфраструктурата на терора в Газа”, каза той. Така вицепремиерът косвено потвърди, че Израел и Хамас водят в египетската столица индиректни преговори да бъдат прекратени обстрелите на Южен Израел и спрени - бомбардировките над Газа, посочва агенцията.

„Не разговаряме за сключване на споразумения. Ако бойците напълно спрат да обстрелват Израел, авиацията ще преустанови въздушните удари и бомбардировките в Газа. Израел обаче няма възможност да изчаква резултата от преговорите, Военновъздушните сили ще продължат с ударите”, заяви Яалон.

Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че Израел е готов да обмисли примирие при условие, че всички въоръжени палестински групировки в Ивицата Газа прекратят ракетния си обстрел, предаде АФП.

„Единственото ни условие за примирие е всички действащи в Газа терористични групировки да прекратят изцяло обстрела”, заяви Либерман преди да срещне с френския си колега Лоран Фабиюс, който е на посещение в Ерусалим. „Когато спрат обстрела, ще сме готови да разгледаме предложенията за примирие на френския външен министър и приятелите му”, добави Либерман, цитиран от израелското държавно радио.

„Войната трябва да се избегне и може да се избегне. Президентът на Франция Франсоа Оланд поиска от мен да дойда тук, защото сме в спешна ситуация. Решението е примирие. Ние (Франция) говорим и с едните, и с другите. Искаме да помогнем за намиране на условията за прекратяване на огъня. Наблягаме на спешния характер на ситуацията и на необходимостта да се постигне примирие”, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Израел е готов да обмисли примирие ако спре обстрелът от Ивицата Газа
netinfo

По-рано израелският президент Шимон Перес (на снимката в текста) приветства „отговорното поведение” на президента на Египет Мохамед Морси и усилията му за постигане на примирие в конфликта в Ивицата Газа. Вчера Морси спомена за признаци за евентуално скорошно примирие след проведени „енергични контакти” с палестинците и Израел, но добави, че все още няма гаранции.

Пожелал анонимност високопоставен представител на израелското правителство обаче заяви по повод египетските усилия: „Проблемът е, че вече няма преки контакти с египтяните, защото Морси не благоволява да разговаря с нас”, уточнява БТА.

На техническо ниво водим разговори между израелските и египетските служби, но на политическо ниво, когато Морси има да ни каже нещо, той минава през (президента на САЩ) Барак Обама. Не сме в течение какво става в Кайро и не знам дали Фабиюс вече се е опитал да се включи в тази схема и какво могат да направят в нея французите”, добави източникът от израелското правителство.

Израел е готов да обмисли примирие ако спре обстрелът от Ивицата Газа
netinfo

Израелският президент увери, че страната му, която в сряда започна военна операция срещу контролираната от Хамас Ивица Газа, полага „върховни усилия да не удря цивилни и сгради, обитавани от цивилни”. „За жалост те използват къщите и дори джамиите за складиране на оръжия и за места, откъдето да стрелят по нас”, каза той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пристига в понеделник в Египет за разговори с президента Мохамед Морси и други високопоставени представители, съобщи днес министерството на външните работи, цитирано от Ройтерс. Ведомството не посочва подробности за планираните дискусии, а само отбелязва, че той ще разговаря по регионални въпроси.

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона късно снощи с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху. Това съобщава пресслужбата на Министерски съвет на интернет страницата си. Двамата премиери са обсъдили кризисната ситуация в Южен Израел и Ивицата Газа. Премиерът Нетаняху е пожелал да увери своя български колега, че израелските власти ще направят необходимото, за да гарантират сигурността, живота и здравето на българските граждани, живеещи и пребиваващи на територията на Държавата Израел.

Израел е готов да обмисли примирие ако спре обстрелът от Ивицата Газа
netinfo

Десетки камиони с хуманитарни товари за Ивицата Газа ще минат днес през израелския КПП „Керем Шалом”. Терминалът се отваря за пръв път, откакто е започнала операцията „Стълб на отбраната”, съобщи за ИТАР-ТАСС израелското армейско управление за съгласуване на правителствените действия в палестинските територии.

Очаква се днес през границата в Газа да бъдат доставени с около 120 камиона медикаменти, бутилки с газ за бита, храни и други товари. Според армейските служби 70 камиона вече са пристигнали в палестинския анклав. През друг КПП са минали с придружителите си 13 болни палестинци, изпратени за лечение в Израел.