Изявленията на Сейф ал Ислам не отразявали позицията на Либия
Изявленията на Сейф ал Ислам не отразявали позицията на Либия / netinfo

Високопоставен либийски държавен служител отрече, че страната му има намерение да скъса дипломатическите и икономическите си отношения с България, пише арабският вестник "Аш шарк ал аусат".

Служителят, пожелал да остане анонимен, отрече да има приготовления за предстоящо евентуално посещение на българския президент Георги Първанов в Либия за среща с либийския лидер Муамар Кадафи.

Източникът заяви, че неотдавнашните изявленията на Сейф ал Ислам Кадафи за наличието на оръжейна сделка между Франция и Либия и обвиненията му към либийските власти, че са изфабрикували случая с българските медици, не изразяват официалната позиция на либийската държава. Източникът припомни, че Сейф ал Ислам Кадафи не заема никакъв официален пост в либийската държава и следователно неговите изявления не са обвързващи за Либия. Източникът, обаче, отрече да има прикрита вътрешна борба между Кадафи син и хората от "старата гвардия", близки до Кадафи баща.

Западните дипломати смятат, че Сейф ал Ислам, който все още се ползва с доверието на баща си, е започнал да играе напоследък ролята на основен съветник на баща си. Либийският източник обаче каза: "Да, той има положителна роля в повечето случаи, но той не официалният и единствен политически стратег в Либия."

"Всеки разговор за предполагаема борба между теченията на реформаторите и консерваторите в Либия е плод на безсмислени вестникарски творения. Либия не е Иран. В Либия не познаваме тези класификации и нямаме центрове на сила," добави източникът.

Либийските власти официално се въздържаха от коментар на изявленията на Сейф ал Ислам Кадафи пред западните медии преди два дни.