Изгониха българско семейство от незаконно обитавана сграда в Италия
Изгониха българско семейство от незаконно обитавана сграда в Италия / БГНЕС, архив

Българско семейство с две деца на 2 и 4-годишна възраст бе заставено от карабинерите да напусне незаконно обитавана обществена сграда в южната италианска област Калабрия, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Мъжът Г.В. на 45 години и 34-годишната му съпруга Н.В. са сезонни земеделски работници във Филаделфия, община с около 5500 жители в провинция Вибо Валенция. Четиричленното семейство се настанило с взлом в сграда, която в миналото е била начално училище, а сега е превърната в кантон за нуждите на местната служба за поддръжка на пътищата. Те използвали за жилище част от сградата, която е пригодена за временен подслон на обслужващ персонал при извършване на експлоатационни работи.

Военните полицаи извели фамилията от "жилището", се посочва в информациите, но не се уточнява къде са настанени българите. Срещу двамата съпрузи е формулирано обвинение в незаконно обитаване на обществена сграда, което е внесено в компетентната териториална прокуратура в град Ламеция Терме.

Според италианския наказателно-процесуален кодекс те са извършили престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 2 години или глоба от 103 до 1032 евро. Съдебното производство се образува служебно и не е необходима жалба от потърпевшата страна, а делото се гледа от мирови съдия. Законът предвижда оправдание в случаите, когато деянието е извършено за предпазване от сериозна заплаха за живота и здравето на извършителите, както и за упражняване на тяхното основно човешко право на жилище.

Практически е почти невъзможно да се постигне оправдателна присъда, тъй като самите извършители трябва да съберат и представят в съда доказателства не само за наличието на заплаха, но и за това, че са поискали и не са получили подходящо жилище от социалните служби.