Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Останките на потъналата преди 51 години френска подводница с целия екипаж на борда бяха открити в Средиземно море, пише британския вестник "Таймс".

Семействата на 52-членния екипаж се разплакаха и въздъхнаха с облекчение, след като чуха, че американски кораб за издирване е идентифицирал „Минерва“, която лежи, разбита на три части на 7 800 фута на 30 мили от Тулон.

Дългaта почти 55 метра дизелово-електрическа подводница, която бе само на седем години, изчезна, докато се връщаше в Тулон на перископна дълбочина, точно под повърхността, в лошо време през януари 1968 г. Седмици на търсене, включително гмуркания и на командир Жак-Ив Кусто, прочутия морски изследовател, не носят резултат. Подводницата не е открита, а правителството на президента де Гол спуска воала на държавната тайна. Предполагаше се, че „Минерва“ е била наводнена, след което е потънала и се е разцепила под силата на налягането, но изобилстват и по-чудати теории, включително, че е заловена от Съветския съюз или отвлечена от международна банда пирати.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1153257082759655426


Миналата година, след кампания, водена от Ерве Фов, сина на капитана, министърът на отбраната Флоранс Парли се съгласи да разсекрети файловете за „Минерва“. Търсенето започна през януари. „Мисля си за семействата, които чакат този момент толкова дълго време“, изтъкна Парли, след като апаратът на компанията „Оушън Инфинити“ откри подводницата. "Това е успех, облекчение и технически подвиг", добави тя.

Г-н Фов, който е бил на пет години, когато баща му, лейтенант Андре Фов, изчезва, каза: „Това е облекчение, изключително емоционално е. Тези 52-ма моряци са били изоставени в известен смисъл“. Той никога не е губил надежда, един ден да научи съдбата на баща си „човек, който помня в най-малкия детайл“. Чувайки новината, семействата бяха „завладени от емоциите и някои от тях се сринаха, облени в сълзи“, каза той.

Всъщност, Фов принуди държавата да възобнови случая с „Минерва“ след като издири на 41 от 52-те семейства на екипажа и започна кампания за ново търсене, което да използва модерни технологии. Компютрите са моделирали приливите и теченията, за да изчислят най-вероятната траектория на подводницата при потъването, скоро след разговора по радиото с придружаващ морски патрулен самолет. Била е само на час от Тулон. Обсегът на търсенето бе разширен от първоначалния. Подводен апарат с робот “дрон” изпрати видео, което позволи на търсещите да открият останките.
 


Терез Дешамп, чийто съпруг Жул е бил сред екипажа, каза, че е останала без думи. „Това е изключително утешително за моите деца. Това е такава изненада, такава радост“, каза тя от дома си в Тулон.

76-годишната жена е била на 29 години, с две деца - на три и пет години, когато се случва трагедията. „Спомням си, че в същия ден чух сирените в Тулон. Днес все още се боря за това децата ми да знаят къде почива баща им“.

Очаква се да мястото в морето да бъде обявено за поклонение и церемония за отдаване почит към паметта на загиналите моряци. Малко вероятно е да има човешки останки. Остава отворен въпросът дали експертите ще се опитат да определят причината за инцидента с „Минерва“, която бе една от четирите подводници, потънали през 1968 г. Американската „Скорпион“ потъва в Атлантическия океан, съветска подводница К-129 изчезва в северната част на Тихия океан, а израелската „Дакар“ потъва по време на своето първо плаване с 69 мъже на борда. Открита е до Крит през 1999 година.

За Франция бе злепоставящо, че загубата на „Минерва“ бе последвана през 1970 г. от потъването на „Евридика“, подводница от същия клас.
 
 
БГНЕС