/ Gulliver/Getty Images
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не изключва възможността на неговия пост да дойде жена. Той също така се застъпва за увеличаване броя на жените на ръководни постове в изпълнителната власт на ЕС.

Габриел: Иска ми се България да се пребори за силен ресор в следващата ЕК

„Вижте, аз не влизам в състава на следващата Еврокомисия, поради което не ме е грижа за нейния състав. Но бих искал там да има повече жени“, заяви той в Словения, където даде пресконференция.

По думите на Юнкер „когато той формирал сегашната Еврокомисия, в списъка с предложените кандидатури имало само една жена“, но на него се „удало да увеличи числото до девет от 28 поста, който брой въпреки всичко си остава смешен“.

Водещите кандидати за председател на ЕК коментираха изборните резултати

„Защото 60% от завършващите университетите са жени. Никога не бих изключил, че жена може да оглави Еврокомисията. Но това не е коментар за незабавни действия.“

Мандатът на ЕК под ръководството на Юнкер ще приключи в края на октомври. Имената на наследниците на позициите на председателя на ЕК и на висшия представител за външната политика трябва да бъдат съгласувани от лидерите на срещата на върха на ЕС на 20-21 юни, след което те се представят за одобрение от Европейския парламент.
БГНЕС