/ снимка: Guliver/Getty Images
Избирателната активност в ЕС на вчерашните избори за евродепутати е била 50,5 на сто и това сочи първото повишение от 1979 г. насам, съобщи ЕП. На първите избори за евродепутати преди 40 години са участвали 61,99 от гражданите с право на глас и оттогава активността бележеше постоянен спад.

Спрямо изборите от 2014 г. повишението на активността е с 8 на сто. Според първите прогнози на основата на предварителни резултати в новия ЕП Европейската народна партия (ЕНП) получава 178 места, социалистите и демократите - 152, Европейските реформатори и консерватори - 61, АЛДЕ - 108, Европейската обединена левица - 39, Зелени - 67, групата "Европа на свободата и пряката демокрация - 53, а "Европа на народите и свободата" - 55 места. Седем евродепутати ще бъдат независими, а 31 попадат в графата "други".

ГЕРБ печелят европейските избори, над 2/3 от гласоподавателите не отидоха до урните

В коментар на резултатите водещият кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви, партията му няма чувство за победа, макар да остава най-голямата група в ЕП. ЕНП не може да работи с екстремисти от ляво и дясно, които не вярват в ЕС, отбеляза той.

Вебер призова за начало на преговори по коалиционна програма и посочи Зелените като възможен партньор. Той съобщи, че ЕНП няма да подкрепи за председател на ЕК някой, който не е участвал в предварителното състезание и изрази надеждата останалите евродепутати да направят същото.

ГЕРБ е победител на евровота у нас, още 4 партии с представители в Брюксел

Кандидатът на социалистите и демократите Франс Тимерманс коментира, че е възможно мнозинство в ЕП без ЕНП. При демокрацията е здравословно една партия да не бъде незаобиколима, добави той. По неговите думи ЕНП разбира под "стабилност" нищо да не се променя, докато избирателите искат промяна.

Да изготвим програма, която отговаря на очакванията на избирателите. Хората искат спешно да вземем мерки за природата, срещу социалното неравенство, големите корпорации да плащат данъци. Надявам се да мога да съставя коалиция около програма за следващите пет години, която с удоволствие бих изпълнил. Единствените, с които никога не бих работил, са представителите на крайната десница, посочи Тимерманс.

Борисов: Грешките ни, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Маргрете Вестагер (АЛДЕ) заяви, че могат да бъдат изградени нови коалиции с онези, които искат промяна в ЕС. Тя призова за равен брой еврокомисари мъже и жени. Вестагер потвърди, че е готова да оглави ЕК и добави, че човек не получава, ако не поиска. По нейните думи коалиция е възможна по въпросите за данъците, енергетиката, опазването на природата.

Бас Ейкаут (Зелени) отбеляза, че коалиция може да бъде съставена по въпросите с върховенството на закона и измененията в околната среда. Представихме се по-добре от очакваното. За пръв път ще има преговори по управленската програма на ЕК, добави той. Ейкаут допълни, че Зелените ще подкрепят за председател на ЕК някой от заявилите предварително готовност за поста.
БТА