ГЕРБ спечелиха европейските избори. Това сочат данните от проведените в неделя евроизбори у нас. Втори остават БСП, следвани от ДПС, ВМРО и „Демократична България“. Тези пет партии ще имат свои представители в следващия Европейски парламент.

ГЕРБ печели европейските избори с 29,8%. След тях се нареждат БСП с 24,2%, ДПС - 16,9%, ВМРО - 7,8% и "Демократична България" с 6,3%, показват данните от паралелното преброяване при 100% изпълнение на извадката на социологическа агенция "Галъп". Избирателната активност не надхвърли 30%.

ГЕРБ е победител на евровота у нас, още 4 партии с представители в Брюксел

Според резултатите от паралелното преброяване при 100% изпълнение на извадката на социологическа агенция "Тренд" ГЕРБ печели с 29%. Следват БСП с 23,7%, ДПС - 18%, ВМРО - 8% и "Демократична България" с 5,8%.

Според данните на "Тренд" за ГЕРБ са гласували както хора с висше образование - 45,4%, така и със средно образование - 47,9%. За БСП подкрепата е подобна, като 44,5% идва от висшистите, а близо 47% е подкрепата за партията от хора със средно образование. За ДПС най-голяма подкрепа са дали хора със средно и с ниско образование. Най-много гласове за ВМРО са дошли от хора с висше и със средно образование. За "Демократична България" - 78,9% от гласовете, са от хора с висше образование.

След официалното обявяване на официалните резултати не закъсняха и първите политически коментари.
 
Борисов: Грешките ни, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари във Facebook на всички български граждани, които са гласували на тези избори. „Благодаря Ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред Вас е още по-голяма. Обещавам Ви - само работа, работа и пак работа”, написа той.

В централата на партията изявление направи водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел.

Мария Габриел: Показахме, че в България не вярваме на фалша (ВИДЕО)

Тя отбеляза, че водената от тях кампания е била положителна. „Работим, грешим, поправяме грешките си, но връзката ни с хората и желанието ни Европа да бъде усетена и в най-малкото населено място и да носи полза и на най-младия и на най-възрастния ни беше силата“, подчерта Габриел.

БСП прави собствено паралелно преброяване

От БСП пък съобщиха, че са започнали паралелно проброяване на гласовете. Председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски обяви, че партията е притеснена от ниската избирателна активност на изборите. Днес се очаква Изпълнителното бюро на БСП да заседава, след което ще има и пресконференция.

Станишев: Не успяхме да победим ГЕРБ на тези избори, но това не е последната битка

Водачът на листата на БСП Елена Йончева не направи коментар. Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и кандидат за евродепутат Сергей Станишев отчете като слабост на БСП, че вместо да се бори за разширяване на влиянието, партията е делила твърдите избиратели.
 
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че партията е провела една проевропейска позитивна кампания и поздрави партийните структури за работата им.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ няма да бъде евродепутат

Той посочи, че ДПС ще направи анализ и коментар на резултатите, когато те излязат официално. Карадайъ отново потвърди и че няма да заеме пост като евродепутат. Подобно решение се очаква и от втория в листата Делян Пеевски. Така тримата представители, които ДПС ще изпрати в Брюксел, остават неясни.

Каракачанов: Благодаря на всички, които не се поддадоха на провокацията и клеветите срещу нас

От ВМРО отчетоха тежка предизборна кампания и благодариха на всички, които не са се поддали на провокациите и клеветите по техен адрес и са ги подкрепили. Лидерът Красимир Каракачанов заяви, че подкрепилите ги 8% българи са преценили, че „в бъдещият ЕП трябва да има европейски представители от България, които да не се чудят към кои семейства да се прикрепят и да се усмихват мазно“.

Джамбазки: Победата на ГЕРБ е убедителна, но ВМРО защити достойно своята позиция

Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки отправи предложение към всички избрани за евродепутати да се съберат и да си раздадат задачите, които трябва да изпълнят.

Радан Кънев: Вече е напълно ясно, че в България има алтернатива

Водачът в листата на „Демократична България“ Радан Кънев заяви, че от предварителните резултати на вота става ясно, че в България има алтернатива и тя не се нарича БСП.

По колко евродепутати ще имат отделните партии?

Изборният ден премина сравнително спокойно, като в 10 секции в страната заради технически проблеми, машинното гласуване бе преустановено. 140 са подадените жалби и сигнали за нарушения в деня на вота. От прокуратурата обявиха, че се събират доказателства по 18 досъдебни производства за престъпления против политическите права.