Сергей Станишев
Сергей Станишев / БГНЕС
„Вместо да се борим за разширяване на влиянието, делихме твърдите избиратели на БСП. Това е слабост, която трябва да бъде отчетена”. Това каза преди журналисти кандидатът за евродепутат от БСП и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

„Преди кампанията загубихме твърде много време във вътрешни разправии. Този дефект не беше истински коригиран по време на кампанията. Вместо да имаме единна кампания на листата, имаше паралелни кампании на кандидатите. Това трудно може да привлече периферии“, заяви той.

БСП прави собствено паралелно преброяване

„Ако в началото ходът да сме извън парламента изглеждаше удачен, то на много места после ми казаха - битката се води на тепиха. Пропуснахме възможност да говорим смислено и силно да отправим посланията си през парламентарен контрол и дебати“, обърна внимание Станишев.

 „Искам да се обърна към избирателите на БСП и да им кажа да не се отчайват. Да, резултатът е разочароващ за всички нас. Не успяхме да победим ГЕРБ на тези избори, но това не е последната битка, която водим“, коментира той. „Според всички проучвания ще имаме пет евродепутати, което е с 1 повече. Най-важното е да се направи много трезв анализ на причините, които не ни позволиха да спечелим тези избори, при условие, че само преди месец при формирането на листата БСП водеше“, обясни Сергей Станишев.

ГЕРБ е победител на евровота у нас, още 4 партии с представители в Брюксел

„През 2017 година, когато отново имаше ситуация много благоприятна за БСП, всички очаквахме да спечелим тези избори, но загубихме. Покрай добрия резултат с увеличаването от 40 на 60 депутати не се направи истински анализ за причините за загубата“, припомни той.

„Струва ми се, че сега се повтаря същата ситуация, което вече става системен проблем“, коментира Станишев. „Имаме нужда от бърз, но задълбочен анализ на причините, които не ни позволиха да бъдем припознати като алтернатива на ГЕРБ на тези избори“, обяви той.