/ БГНЕС
Руското нахлуване в Украйна е нанесло щети на културното наследство на страната на стойност около 2,6 млрд. долара, съобщи ЮНЕСКО, предае АФП.

Културата, туризмът, спортът и развлеченията са изгубили приходи на обща стойност 15,1 млрд. долара след руското нахлуване през февруари 2022 г., съобщи още организацията на ООН.

Близо 250 паметника са повредени или напълно унищожени, предимно в източната част на страната, каза тя.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, която посети Украйна, заяви, че са необходими около 6,9 млрд. долара, за да се възстановят щетите и да се изправят секторите на крака.

"Ще помогнем на украинските власти да изготвят национален план за възстановяване на културния сектор", каза тя.

Седем културни обекта и един природен обект в Украйна са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, включително от тази година историческият център на град Одеса в югозападната част на страната, който до голяма степен е пощаден от щетите в конфликта.

Шестнадесет други обекта са включени в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство и очакват официална молба от правителството в Киев за получаване на статут на световно наследство.

Сред тях е и центърът на Чернигов в Северна Украйна, който претърпя сериозни щети по време на руската обсада в първите месеци на конфликта.