Италия предупредила Либия за американските въздушни удари през 1986 г.
Италия предупредила Либия за американските въздушни удари през 1986 г. / снимкa: БГНЕС

Италия вероятно е помогнала за спасяването на живота на либийския лидер Муамар Кадафи, като е предупредила Либия за предстоящи американски въздушни удари през 1986 г. Това заяви либийският външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам, цитиран от ДПА.

Твърдението на Шалкам, направено по време на конференция в Рим, се отнася за операцията на 15 април 1986 г., когато тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън заповядва да бъдат извършени няколко въздушни удара по Либия, съобщи италианската агенция АНСА. Шалкам, който по онова време е бил посланик на Либия в Рим, заяви, че лично бил предупреден за намеренията на САЩ ден преди нападенията от "общ приятел", изпратен от тогавашния премиер италианския премиер Бетино Кракси.

На същата конференция в Рим ветеранът в италианската политика Джулио Андреоти изглежда потвърди твърдението на либийския министър. Тогавашният италиански външен министър описа американските удари като напълно неуместни и заяви, че според него Рим е информирал Триполи.

Предупреждението вероятно е спасило живота на Кадафи, макар и да не е съдържало точната дата и цели на нападенията, заяви Шалкам. Според либийски данни при въздушните удари загиват най-малко 40 души, включително 15-месечната осиновена дъщеря на Кадафи.

Рейгън разпорежда за операцията в Либия след атентата в дискотека в Берлин на 5 април 1986 г., когато загинаха двама американски войници и една туркиня, а повече от 200 души бяха ранени, припомня ДПА.