/ Thinkstock/Getty Images
Италианското правителство създаде 14 апелативни съдилища, които ще гледат по бързата процедура жалби срещу депортиране при получен отказ на убежище. Това е поредна стъпка на властите за прилагане на по-твърд подход към мигрантите за ограничаване на потока от търсещи убежище лица.

Жителите на град в Италия не пускат бежанци

Създаването на специализираните апелативни мигрантски съдилища беше одобрено с указ на правителството и те започнаха работа от днес. Въпреки това до два месеца тази стъпка трябва да бъде одобрена от парламента.

ЕС ще финансира лагери за мигранти в Африка, за да ограничи притока им към Европа

Около половин милион мигранти пристигнаха в Италия през последните три години, повечето тръгнали от Либия африканци, които бяха спасени от препълнени лодки в Средиземно море.

Регистрираните молби за получаване на убежище нараснаха от 23 620 през 2013 г. до 123 482 миналата година, а за обработка на документите на едно лице вече трябват средно 268 дни.

Правителството е в процес на наемане на 250 допълнителни специалисти, които да ускорят работата на комисиите, които първи преглеждат молбите за убежище. Всички обсъждания в комисиите ще бъдат записвани.

Близо 400 000 мигранти са пристигнали в Европа през 2016 г.

Новите съдилища трябва да гарантират по-бързо придвижване на документите и излизане с крайно решение по молбата. Италианските власти вече дават възможност на чакащите решение по молбите им мигранти да работят, за да се интегрират по-лесно в обществото.

Днес правителството оповести създаването на около 20 постоянни центрове за репатриране, които ще подслоняват общо 1600 души, преди да бъдат депортирани.
БГНЕС