ЕС ще финансира лагери за мигранти в Африка, за да ограничи притока им към Европа
ЕС ще финансира лагери за мигранти в Африка, за да ограничи притока им към Европа / БГНЕС, архив

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС се споразумяха във Валета за финансиране за изграждане на лагери в Африка. Идеята е агенцията на ООН за бежанците и други хуманитарни организации да настаняват там мигранти, за да им попречат да предприемат рисковани пътешествия през Средиземно море към Европа, предаде Ройтерс.

ЕС ще спира притока на мигранти още от Либия

Понастоящем главният път, по който трафиканти прехвърлят мигранти в Европа, е от Либия до Италия. Само през миналата година над 4500 човека, търсещи по-добър живот в богатата Европа, са се удавили в морето, сочат официални данни.

Близо 400 000 мигранти са пристигнали в Европа през 2016 г.

В опит да ограничи този трафик на мигранти Европейският съюз разположи своя военноморска мисия в Средиземно море и обучава служители от либийската брегова охрана. Сега обаче ЕС възнамерява да спира мигрантите в морето и да ги връща там, откъдето са тръгнали.

Турска банда вкарала 10 000 мигранти в Западна Европа

"Идеята е да ги пращаме на безопасно място, без да ги докарваме в Европа", каза пред репортери в малтийската столица германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Той поясни, че жертвите на трафикантите трябва да бъдат спасявани и пращани на безопасни места извън Европа, а на континента ще бъдат приемани "само онези, които се нуждаят от защита".

Смъртните случаи на мигранти се увеличават в световен мащаб

Лагерите в Либия или в някоя от съседните й страни ще бъдат управлявани от агенцията на ООН за бежанците или Международната организация по миграция. Те ще проучват мигрантите и ще връщат в родните им страни онези, които не отговорят на условията за предоставяне на убежище.

Повечето от хората по трасето от Либия до Италия са смятани за икономически мигранти и нямат шанс да се сдобият със статут на бежанци на територията на ЕС, посочва Ройтерс.

Източник: БГНЕС