Каква е разликата между бежанци и мигранти?
Каква е разликата между бежанци и мигранти? / снимка: Петър Тодоров
Каква е разликата между бежанците и мигрантите?
91501
Каква е разликата между бежанците и мигрантите?
  • Каква е разликата между бежанците и мигрантите?

Бежанците са прокудени, прогонени от родните си места граждани, които в един определен етап от съществуването си остават в пределите на друга държава. Това каза в ефира на Дарик радио директорът на РИМ-Пловдив Стефан Шивачев. Мисля, че е много важно за съвременния човек да прави разлика между бежанец и мигрант, допълни той и даде пример за четирите бежански вълни в България, както и за бежанците в Германия и Гърция. Бежанците обикновено се заселват в близост до границата между страната, от която идват, и страната в която се заселват, но в близост до родния си край и до своите родственици.

В България е имало и няколко бежански вълни от Армения, вследствие на геноцида, упражнен от Османската империя над тях. У нас като бежанци са пристигали и белогвардейци от Съветска Русия.

Мигрантите, от своя страна, напускат доброволно родината си и отиват в друга държава, обикновено по-развита, по чисто икономически причини – за да търсят по-добър живот.

В този смисъл през последните пет години много сирийци бяха в ролята на бежанци, но и много други граждани на Ирак и Афганистан „яхнаха“ вълната и мигрираха към Западна Европа именно за да търсят по-добри условия за живеене.

Историческите факти и геополитическия анализ на Стефан Шивачев може да чуете от прикаченото аудио.