Антонио Таяни
Антонио Таяни / Gulliver/Getty Images
Италия подкрепя присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз и смята това за стратегически важен въпрос, заяви днес италианският вицепремиер и министър на външните работи Антонио Таяни на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич в Белград, съобщават сръбските медии.

Новото правителство на Италия прие решение да направи политиката по отношение на Балканите  стратегически приоритет, каза Таяни. Искаме Балканите  възможно  по-скоро да станат съставна част на ЕС и то не само географска, но и политическа, заяви Таяни, цитиран от Танюг. 
Таяни посочи, че Италия иска да присъства повече в Сърбия и на Балканите, които според него имат стратегическо значение и които трябва да се чувстват обичани и оценени от съседните страни, съобщи РТС.

Таяни благодари на президента на Сърбия Александър Вучич и правителството на Сърбия за всичко, което правят за възстановяване на мира на Балканите.

Италианският външен министър обяви откриването на първия клон на италианската агенция за застраховане на експортни кредити, която подпомага кредитирането на компании, които искат да участват на пазара в чужбина. "Това е част от много по-широка стратегия. Нашата идея е  да бъде организиран  фестивал на стартъп компании, така че младите предприемачи да бъдат насърчавани да станат такива", каза той.

"Готови сме да организираме същата среща с присъствието на повече предприемачи и в Триест“, каза Таяни.
Светла Митева/БТА