/ снимка: Guliver/Getty Images
Официалните представители на Западните Балкани и Европейския съюз в Берлин договориха мерки за предотвратяване на нелегалната миграция по „балканския маршрут“, най-важните от които са привеждането на визовата политика на шестте Западни Балкани в съответствие със стандартите на ЕС и намаляването на контрабандата на хора, съобщи германското вътрешно министерство.

На срещата на вътрешните министри като част от Берлинския процес снощи беше постигнато споразумение за ефективна защита на границите с подкрепата на европейската агенция Frontex и за процедурите за връщане на бежанци, които нямат правно основание за престой в ЕС.

Министри и официални лица се събраха в Берлин по покана на германския вътрешен министър Нанси Фезер, за да обсъдят борбата с нелегалната миграция по Балканския маршрут и борбата с организираната престъпност.

„Европа има споделена отговорност да спре незаконното влизане, за да можем да продължим да помагаме на хората, които спешно се нуждаят от нашата подкрепа“, каза Фезер. „Искаме да защитим хората, които идват при нас заради войни и политическо преследване. Оставаме верни на нашата хуманитарна отговорност“.

В същото време, както каза тя, европейските партньори са решени да предотвратят нелегалната миграция.
Тя допълни, че на срещата, заедно със споразумението за миграцията, е постигнато съгласие, че всички европейски партньори искат да засилят допълнително сътрудничеството с всички страни от Западните Балкани в борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Това ще подобри ситуацията със сигурността не само там, но и в ЕС и извън него“, каза Фезер.

На срещата в Берлин бяха поканени министри на вътрешните работи или други релевантни представители на Австрия, България, Франция, Гърция, Хърватия, Италия, Полша, Словения, Чехия и Великобритания, както и представители на Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Северна Македония и Сърбия. Участваха и представители на Европейския съюз, включително комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, както и представители на международни организации.

Берлинският процес е формат на годишни срещи, които германското правителство, под ръководството на канцлера Ангела Меркел, инициира през 2014 г., когато се проведе Конференцията за Западните Балкани в Берлин. Целта на процеса е да се ускори сътрудничеството с шестте страни от Западните Балкани и интеграцията на този регион в ЕС.
БГНЕС