/ Gulliver/Getty Images
Кралят на Испания Фелипе Шести ще оглави церемония за отдаване на почит към жертвите на пандемията от COVID-19 и здравните работници. На събитието ще присъстват също представители на висшето ръководство на Европейския съюз. Това съобщи днес испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

Пред депутатите от парламента Санчес заяви, че с държавната церемония ще бъдат почетени "27 000 сънародници, загубили живота си", както и държавните служители, които бяха на предната линия в борбата с пандемията.

На събитието ще присъстват още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, първият дипломат на ЕС Жозеп Борел и ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, допълни испанският премиер.

Той не уточни къде ще се състои церемонията.

Испания излиза от тримесечна национална карантина, след като се оказа една от страните с най-голям брой жертви от заболяването, предизвиквано от новия коронавирус.

В разгара на пандемията в края на март и началото на април, когато всеки ден от пандемията умираха по почти 1000 души, болниците бяха претоварени.

Миналия месец испанските власти обявиха 10-дневен национален траур. Знамената на обществените сгради в Испания и на корабите на военноморските й сили бяха спуснати наполовина, а депутатите, министрите и кралят запазиха минута мълчание
БТА