/ БТА
Испания почете паметта на жертвите на тероризма по повод 17-ата годишнина от джихадистките атентати в Мадрид, които са най-кръвопролитните в Европа, предаде Франс прес.

"Европейците трябва да са единни и солидарни в борбата срещу тероризма, откъдето и да идва той", заяви крал Фелипе Шести на церемония в градините на кралския дворец в Мадрид.

"Триумфът на демокрацията над тероризма е триумф на свободата и разума, триумф на жертвите, триумф на всички нас", добави той в реч пред представители на държавните власти и на други страни.
 


11 март беше избран от ЕС като Европейски ден на жертвите на тероризма. На тази дата през 2004 г. бяха извършени бомбени атентати срещу четири влака на мадридската гара Аточа. Извършителите им заявиха, че са действали от името на Ал Каида заради участието на Испания във военната коалиция, която нахлу в Ирак предишната година. В тези атентати бяха убити 191 души и ранени около 2000.
 


Младеж и девойка, родени в деня на атентатите, днес откриха церемонията с прочит на преамбюла на Всеобщата декларация за правата на човека.

Освен крал Фелипе Шести изказвания направиха и двама роднини на жертви: Томас Кабалиеро Мартинес, чийто баща е убит през 1998 г. от баската сепаратистка организация ЕТА, и Филип Ванстеенкисте, чиято сестра загива в атентатите в Брюксел през 2016 г., за които пое отговорност групировката "Ислямска държава".

Днес в Мадрид се състояха още няколко церемонии по същия повод, една от които бе организирана от Европейската комисия.

На гара Аточа мадридчани положиха цветя и пуснаха бели балони в памет на жертвите.

В парка Ретиро се състоя друга церемония, организирана от Асоциацията на жертвите на тероризма.
БТА