Ислямска организация моли Кадафи да се избегне екзекуцията българките
Ислямска организация моли Кадафи да се избегне екзекуцията българките / netinfo
Основната международна мюсюлманска организация "Световно ръководство на ислямския народ" (СРИН) е помолила либийския лидер Муамар Кадафи да се намеси, за да бъде избегната екзекуцията на българските медицински сестри и палестинския лекар, съобщи Еуропа прес.

Председателят на испанската мюсюлманска организация Ислямски съвет (Junta Islamica) Мансур Ескудеро, който е представител на СРИН за Европа и Латинска Америка, изрази удовлетворение от петицията, одобрена от Изпълнителния комитет на организацията, който вчера се е събрал в Триполи на първата си годишна среща.

Инициативата за петицията против смъртното наказание срещу българките и палестинеца е предложена от Ескудеро от името на Ислямския съвет и организации на мюсюлманската общност в Испания.

Предложението било одобрено от управителния орган на СРИН, в който участват представители на мюсюлманската организация от петте континента, и е било изпратено с писмо до полковник Кадафи. В него е посочено, че "тъй като нито той, нито либийското правителство нямат правомощията да помилват осъдените на смърт, нека той да се намеси пред семействата на децата, тъй като те единствени могат да направят така, че смъртната присъда да бъде заменена с "дийя" (кръвнина), както е предвидено в шериата".

Ескудеро посочи, че организацията е изразила на семействата своята солидарност и ги е помолила да се съгласят да бъде заменено смъртното наказание с парични компенсации, с които да се помогне за лечението на 374 деца, които заедно с 52-те вече починали, са били заразени с ХИВ. Председателят на испанската мюсюлманска организация подчерта, че в Шариата се проповядват милосърдие и прошка.