Екстремисткото ислямистко движение "Ислямска държава" пое отговорност за поредицата от бомбени нападения срещу талибани в Източен Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Посланието, с което дългогодишните съперници на талибаните поемат отговорност за атаките, беше публикувано късно вчера от медийното звено на групировката и е сигнал, че тя е все по-голяма заплаха за талибаните.

Френски военни ликвидираха лидера на „Ислямска държава в Сахара“

Най-малко осем човека, включително няколко талибански бойци, загинаха при атаките в събота и вчера в провинциалния град Джалалабад, който е твърдина на "Ислямска държава".

Талибаните установиха контрол в Афганистан със светкавична офанзива миналия месец и превзеха Кабул, докато САЩ и НАТО все още бяха в последната фаза на изтеглянето на войските си. Последните чуждестранни войници напуснаха страната на 30 август.

Ислямска държава пое отговорност за ракетната атака срещу летището в Кабул

Сега управлението на талибаните е изправено пред големи предизвикателства в сферата на сигурността и икономиката, и засилването на нападенията на "Ислямска държава" допълнително ще затрудни усилията им. Талибаните и екстремистите от "Ислямска държава" бяха врагове преди изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан.

И двете групировки изповядват строго тълкуване на Корана, но талибаните се съсредоточиха върху превземането на Афганистан, а групировки свързани с "Ислямска държава" в Афганистан и на други места по света призовават за световен джихад.
БТА