/ Gulliver/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че френските военни са убили лидера на групировката "Ислямска държава в Сахара" Аднан Абу Уалид Сахрауи, предаде Ройтерс.

Това е още един голям успех в нашата борба срещу терористичните групировки в Сахел, написа Макрон в профила си в Туитър. Френските власти обявиха ликвидирането на лидера за голяма победа срещу джихадистите в Африка и заявиха, че то оправдава многогодишните усилия за борба с екстремизма в Сахел, посочва Асошиейтед прес.

Представители на френското правителство нарекоха Сахрауи "враг номер едно" в района. Според тях той е наредил или ръководил нападения срещу американски войници, френски хуманитарни работници и а.африкански цивилни, главно мюсюлмани. Сахрауи е отговорен за смъртта на 2000 до 3000, заяви на пресконференция министърката на въоръжените сили Флоранс Парли, цитирана от Франс прес. Тя каза, че той е загинал при френски въздушен удар в средата на август.
 


Асошиейтед прес предаде, че джихадисткият лидер е починал от раните си, след като бил атакуван от дрон в Южно Мали.

Групировката "Ислямска държава в Сахара" действа в граничния район между Мали, Буркина Фасо и Нигер, а водачът ѝ Сахрауи беше обявен за един от най-опасните терористи в света.
 
БТА