Ирина Бокова призовава за опазване на културното многообразие в Ирак
Ирина Бокова призовава за опазване на културното многообразие в Ирак / снимка: БГНЕС, архив

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази тревога от съобщенията за систематично преследване и нападения срещу уязвимите общности на християните, тюркмените и язидите в Северен Ирак, както и срещу културното и религиозното им наследство, по-специално църкви, храмове и паметници, се посочва в нейно изявление, изпратено до БТА.

„Това, което прилича на зараждащо се културно прочистване, трябва да спре незабавно”, заявява Бокова. По думите й нападенията срещу цивилни и малцинствени групи са в пряко нарушение на хуманитарното право, както са заявили генералният секретар на ООН и Съветът за сигурност на организацията.

„Те също така са и пряк удар срещу културното многообразие, което е определяща характеристика за човечеството”, отбелязва Бокова, призовавайки за незабавно спиране на тази насилствени нападения и опазване на многообразието на иракската култура, както и всички иракчани заедно да защитят уникалното си културно наследство.

Тя припомня също така, че Ирак е страна по Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване от 2005 г.