Ирански бойни кораби няма да преминават през Суецкия канал
Ирански бойни кораби няма да преминават през Суецкия канал / снимка: Reuters, архив

Египетската организация, която администрира Суецкия канал, заяви, че не е получавала искане да разреши преминаването на два ирански бойни кораба към Средиземно море, предаде АФП.

"Не сме получили никакво искане за преминаването на ирански бойни кораби", заяви Ахмед ал-Манакли, ръководител на администрацията на Суецкия канал, пише БГНЕС. "Всеки боен кораб трябва да получи разрешение от министерството на отбраната и от министерството на външните работи. Ние не сме видели подобни разрешителни. Трябва да ги получа, преди да дам разрешение за преминаване", допълни той.

Манакли заяви, че не знае дали ирански кораби се приближават към канала, който е стратегически път, свързващ Червено и Средиземно море. В сряда израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че Иран изпраща два бойни кораба в Средиземно море през Суецкия канал и заяви, че това е "провокация".

На 26 януари иранската осведомителна агенция Фарс предаде, че кадети от иранските Военноморски сили започват едногодишно обучение и че корабите ще минат през Аденския залив и Червено море, а след това през Суецкия канал към Средиземноморието. Все още не е ясно защо обучението на иранските кораби ще се провежда в Средиземно море, отбелязва Ройтерс.