Иран ще промени позицията си, ако ООН приеме резолюцията
Иран ще промени позицията си, ако ООН приеме резолюцията / netinfo

Иран ще преразгледа отношенията си с Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, ако в Съвета за сигурност на ООН бъде приета резолюция за иранската ядрена програма, основаваща се на проекта на европейската тройка /Великобритания, Франция и Германия/ и не отчитаща руските предложения за промени в текста, предадоха световните агенции, цитирайки главния ирански преговарящ по ядрената програма на Техеран Али Лариджани.

Лариджани отправи това предупреждение малко, след като пристигна на посещение в Москва. Там той ще обсъди въпроса за иранската ядрена програма с руски политици.

Шестте големи /петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия/ искат да прокарат в ООН резолюция за ядрената програма на Техеран, която да се основава на проекта на европейската тройка. Русия обаче иска да внесе някои промени в текста, за да смекчи по-строгите мерки, предвидени в резолюцията.

Лариджани ще разговаря в руската столица с външния министър Сергей Лавров и със секретаря на Съвета за сигурност Игор Иванов.