Иран потвърди екзекуцията на ядрен учен
Иран потвърди екзекуцията на ядрен учен / Thinkstock/Getty Images

Иранските власти потвърдиха, че ирански ядрени учен е бил екзекутиран, защото е предал на САЩ поверителни информации за иранската ядрена програма, предадоха АП и АФП, като цитираха официални ирански агенции. Потвърждението е направено от говорителя на иранското правосъдие Голам Хосеин Мохсени-Еджеи.

Ученият Шахрам Амири изчезна през юни 2009 г. в Саудитска Арабия, където бил на поклонение. Той се появи през юли 2010 г. в САЩ, откъдето поиска иранските власти да го допуснат да се прибере в родината си. Те му разрешиха и тогава той беше посрещнат при завръщането си от ирански официални представители. След това той изчезна.

Техеран екзекутира ирански ядрен експерт

Днес говорителят на правосъдното министерство каза, че Амири е дал свръхсекретни информации за иранската ядрена програма на САЩ. Той е бил обесен заради това.

Този човек не си представяше, че нашата разузнавателна система знае какво прави той и как е бил отведен в Саудитска Арабия, каза говорителят. После той заяви, че разузнавателната система на Иран е успяла да заблуди САЩ по този въпрос, но не навлезе в подробности.

През юли 2010 г. при завръщането си в родината си Амири каза, че е бил задържан в САЩ в продължение на година, след като е бил отвлечен в Саудитска Арабия от двама агенти на ЦРУ, говорещи персийски.

Първоначално иранските власти подкрепиха неговите твърдения и го посрещнаха у дома като герой. Днес обаче говорителят на правосъдното ведомство каза, че още при заминаването на Амири, той е бил осъден на смърт от първоинстанционен съд.

Източник: БТА