Иран
Иран / БГНЕС
Десетки хиляди поддръжници на правителството излязоха в няколко града в Иран, за да покажат, че са верни на върхушката от духовници и да обвинят заклетия враг САЩ в разпалване на най-големите антиправителствени протести от близо десетилетие, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Иран протести
БГНЕС

Иранският твърдолинеен духовник Ахмад Хатами призова в днешната петъчна молитва в джамията "Имам Хомейни" в Техеран вярващите да се отнасят към протестиращите срещу правителството и религиозния елит в Иран като към врагове на исляма. Хатами призова и правителството "да обръща повече внимание на икономическите проблеми на народа".

Иран протести
БГНЕС

В продължаващите повече от седмица антиправителствени протести загинаха 22 души и над 1000 бяха арестувани по официални данни. Те избухнаха на 28 декември в свещения шиитски град Машхад, след като правителството обяви планове за вдигане на цените на горивото и спиране на ежемесечното раздаване на помощи на иранците с ниски доходи.

Вълненията се разпространиха в общо над 80 населени места и общо над 42 000 души взеха участие в протестите, заяви вътрешният министър Абдолреза Рахмани Фазли.

Иран видя намеса на ЦРУ за протестите, САЩ отричат

В опит да смекчи напрежението, правителството се отказа от плановете си за вдигане на цените на горивата и за орязване на социалните плащания. Министърът на труда, социалното обезпечаване и по въпросите на кооперативите Али Рабией заяви, че правителството планира да създаде над 900 000 работни места до март 2019 г., предаде днес агенция ИРНА.

Протестиращ е застрелял полицай и е ранил трима в Иран

Ирански официални лица казаха, че протестите са подстрекавани от чужбина. "Вечните другарчета #КСА (Саудитска Арабия) и #ИДИЛ - следвайки водачеството на Тръмп - подкрепят насилието, смъртта и разрухата в Иран. Защо ли не сме изненадани?, написа днес в "Туитър" иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Напрежение и протести в Иран

Участниците в днешните проправителствени демонстрации скандираха "Смърт за Америка", "Смърт за Израел" и носеха плакати на върховния лидер аятолах Али Хаменей и ирански знамена.
Иранските власти не предоставят доказателства за американска роля в протестите. Но според руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обвиненията за външна намеса не са безпочвени и Вашингтон използва всеки възможен метод да дестабилизира правителства, които не харесва. Той даде американското искане за извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради вълненията в Иран като пример за намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Съветът ще заседава днес в 22 часа българско време в Ню Йорк.
БТА