/ БГНЕС
Силите за сигурност контролират напълно обстановката в Техеран и другите градове. Това съобщи цитиран от телевизионния канал "Ал Маядин" говорител на иранското военно формирование Корпус на гвардейците на Ислямската революция, предаде ТАСС.
 
Най-малко 13 души загинаха по време на уличните стълкновения с полицията, започнали на 28 декември. Протестните акции започнаха в Машхад, втория по големина ирански град. В неделя полицията в Техеран използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне демонстранти, които скандираха враждебни възгласи срещу правителството.
 
Както съобщи вестник "Шарк ал аусат", от 28 декември силите за сигурност в Иран са арестували около 400 души за участие в безредиците, включително 200 в Техеран.

Властите призоваха населението да съобщава на министерството на вътрешните работи всички, които подстрекават към насилие. Иранският президент Хасан Рохани заяви, че "иранският народ ще отговори на малцинството, което нарушава закона и застава срещу неговата воля и революционни завоевания".

Протестиращ е застрелял полицай и е ранил трима в Иран

Иран протести
БГНЕС

Говорителят, генерал Рамезан Шариф, посочи, че "силите за сигурност се справят добре със своите задължения". "Няма необходимост от оказване на съдействие от КГИР или намеса в събитията", подчерта той.
 
Както съобщи "Ал Маядин", специализираните сили за борба с безредици са установили контрол над техеранските площади "Азади", "Енгелаб" и "Фирдоуси". По информация на телевизионния канал снощи в центъра на града се появила тълпа от около 100 демонстранти, която била разпръсната от силите за сигурност. Полицията е задържала един от предводителите на уличните акции.

230 младежи арестувани в Иран, танцували и пили алкохол на парти
 
В град Наджафабад (провинция Исфахан) вчера протестиращ откри стрелба по силите за сигурност, убивайки двама бойци от милициите "Басидж".
 
В интервю за "Ал Маядин" секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Ислямската република Али Шамхани заяви, че "демонстрациите са предизвикани от недоволство сред част от иранския народ от икономическата ситуация". Той посочи още, че "от това се опитват да се възползват враждебни външни сили, които имат за цел да попречат на възраждането на Иран, нанасяйки удар отвътре". Шамхани обвини в намеса във вътрешните работи на иранската страна САЩ, Израел и Саудитска Арабия.
БТА