Иракската тактика нямало да реши проблемите в Афганистан
Иракската тактика нямало да реши проблемите в Афганистан / снимка: БГНЕС

Изпращането на подкрепления както в Ирак няма да реши проблемите в Афганистан, предупреди началникът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Дейвид Петреъс, цитиран от Асошиейтед прес.

   

Генерал Петреъс призна, че ситуацията в централноазиатската държава се влошава и вероятно ще стане още по-тежка преди да се подобри. В Афганистан са необходими повече ресурси - военни, но особено много цивилни, за да бъде създадено стабилно правителство, подчерта той.

   

Генерал Петреъс отбеляза, че проблемите в Афганистан се дължат на една устойчива група екстремисти, която се финансира от наркотрафика, има сигурни убежища в Пакистан и се възползва от отчаянието на населението от бавното развитие на едва прохождащото правителство. Необходимо е да създадем среда, в която самите афганистанци да поведат борба срещу екстремистите, както направихме в Ирак, изтъкна той.

 

Началникът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ увери, че заедно с министъра на отбраната Робърт Гейтс са най-големите поддръжници на увеличаването на средствата за Държавния департамент и за Агенцията за международно развитие.