/ iStock/Getty Images
Йорданският министър на здравеопазването подаде оставка, след като най-малко шестима пациенти починаха в болница близо до столицата Аман заради спиране на подаването на кислород, съобщиха йордански държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Министър-председателят Бишер ал Хасауне е наредил разследване по случая в болницата в град Салт, на 20 км северно от Аман, и според медийни съобщения е поискал оставката на министъра на здравеопазването Назир Обейдат. Близкият до правителството вестник "Раи", потвърди, че Обейдат се е оттеглил.

Йордания, страна с 10-милионно население, се бори с рязко увеличение на случаите на коронавирус и починалите и среща трудности да си осигури ваксини.

Не е ясно каква е причината да спре подаването на кислород. Повредата е засегнала интензивно отделение, родилни отделения и коронавирусни отделения.

Пред болницата са се събрали гневни роднини на починалите, наложило се е около сградата да бъде разположена полиция, за да не се допусне изостряне на ситуацията, предаде Ройтерс.

Обейдат е посетил здравното заведение, срещнал се е с персонала, но е напуснал сградата през задния вход. Според агенция Амон, цитирана от ТАСС, подаването на кислород е било възстановено след едночасово прекъсване.
БТА