Инженери разполагали с планове за направа на атомни бомби
Инженери разполагали с планове за направа на атомни бомби / netinfo

Трима швейцарски инженери, заподозрени в участие в контрабанда на оборудване за либийската ядрена програма, разполагали при ареста им през октомври 2004 г. с подробни планове за изработка на ядрено оръжие, съобщи швейцарското правителство, цитирано от Франс прес.

През ноември 2007 г. правителството нареди тези документи да бъдат унищожени, за да се избегне на всяка цена възможността информацията от тях да попадне в ръцете на терористична организация, обясни президентът на конфедерация Швейцария Паскал Кушпен след публикации в местния печат.

Ставаше въпрос са детайлни планове за направата на ядрено оръжие, на газови центрофуги за получаване на нужния за него обогатен уран, както и на системи за насочване на ракети, се казва в изявление на президента.

Документите за ядрена технология, открити у тримата - двама братя и техния баща - не можеха да бъдат пазени по-дълго, тъй като това би било в нарушение на ангажиментите на Швейцария по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, посочи швейцарският държавен глава, който отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Появилите се през 2006 г. индикации ни доведоха до заключението, че различни официални ядрени сили са научили, че Швейцария разполага със свръхсекретни документи, произхождащи от обкръжението на бащата на пакистанската атомна бомба Абдул Кадир Хан, добави Кушпен.

През 2004 г. Абдул Кадир Хан призна, че е предоставял ядрена технология на страни, поискали да се сдобият тайно с ядрено оръжие, припомня АФП.