Хеликоптерът на НАСА Инджинюъти
Хеликоптерът на НАСА Инджинюъти / Gulliver/Getty Images
Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" полетя за пети път на Марс, като за първи път се позиционира на ново място на повърхността на Червената планета, съобщи НАСА на сайта си.
Междувременно американската космическа агенция разпространи първото по рода си аудио, записано по време на предишния полет на "Инджинюъти".

НАСА съобщава, че петият полет на мини-хеликоптера е продължил 108 секунди. През това време "Инджинюъти" се е преместил на 129 метра на юг, издигайки се на максимална височина от 10 метра и правейки висококачествени цветни снимки преди кацането.

НАСА удължи мисията на хеликоптера на Марс

Междувременно световните агенции съобщиха, че от НАСА са разпространили първото аудио, записано по време на четвъртия полет на "Инджинюъти" на Марс. Специалистите не бяха сигурни, че роувърът "Пърсивиърънс" може да запише звука от въртящите се перки на мини-хеликоптера по време на полет заради рядката атмосфера на Червената планета.

Мини-хеликоптерът беше доставен на повърхността на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година. Първия си полет "Инджинюъти" осъществи на 19 април.
 
БТА