Индийският премиер е „Човек на годината за читателите на сп. „Тайм
Индийският премиер е „Човек на годината за читателите на сп. „Тайм / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът на Индия Нарендра Моди бе определен за "Човек на годината" от читателите на американското сп. "Тайм". Новата класация на номинираните е публикувана на официалния сайт на изданието, съобщи ТАСС.

За Моди са гласували близо 16 на сто от участниците в анкетата на "Тайм", а останалите - за друг от общо 50-те кандидати.

Въпреки читателското признание, Моди не е включен в крайния списък с имената на 8 души, огласен в понеделник от главният редактор Нанси Гибс по телевизия Ен Би Си. Именно главният редактор на списанието ще вземе и окончателното решение кой да стане "Човек на годината" на "Тайм", а то ще бъде оповестено на 10 декември, посочва РИА Новости.

В интернет допитването на "Тайм" са участвали около 5 милиона читатели на изданието. Моди е получил 16,2 процента от гласовете. На второ място са участниците в протестите срещу полицейските жестокости в град Фъргюсън, САЩ - 9,2 процента. Последен в челната тройка е Джошуа Уон, активен участник в хонконгските демонстрации, със 7 на сто от гласовете.

На четвърта позиция е пакистанската правозащитничка Малала Юсуфзай с 4,9 на сто. На пета - медиците, участващи в борбата с епидемията от ебола, с 4,5 процента. Руският президент Владимир Путин е останал на шесто място с 4,3 на сто от читателските предпочитания.

Нарендра Моди оглавява индийското правителство от май 2014 г. По време на кампанията си той обеща по-специално да вдъхне нов живот в индийската икономика, да върне в страната чуждестранните инвестиции, да построи 100 градове от нов тип и да създаде за 10 години 250 милиона работни места, напомня РИА Новости.

Източник: БТА