Името на новия гръцки премиер ще стане известно тази вечер
Името на новия гръцки премиер ще стане известно тази вечер / Reuters

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу е заявил на извънредното заседание на кабинета, че името на новия министър-председател ще стане известно още тази вечер, съобщи един от присъствалите на срещата министри.

Членовете на гръцкото правителство връчиха оставките си на премиера Георгиос Папандреу, предаде АП. Това стана на извънредно заседание на кабинета, на което продължи дискусията за състава на бъдещото правителство.

Бъдещото правителство ще има за задача да приложи новия европейски спасителен план за Гърция преди предвижданите до края на февруари предсрочни парламентарни избори. Правителството ще се събере на извънредно заседание в 10.00 ч. по Гринуич (12 ч. българско време), съобщи говорител на кабинета.

Късно снощи гръцкият премиер социалист Георгиос Папандреу и лидерът на консервативната опозиция Андонис Самарас се споразумяха кой да е новият министър-председател, който ще оглави бъдещото правителство на националното единство, предаде Франс прес.

За фаворит за нов премиер е смятан бившият вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос, който се завърна от Съединените щати в Атина. Сред другите споменавани имена за поста са европейският омбудсман Никифорос Диамандурос, бившият министър на външните работи Петрос Моливиатис, бившият еврокомисар за околната среда Ставрос Димас, който сега е заместник-председател на основната опозиционна сила - консервативната партия Нова демокрация, както и министърът на финансите Евангелос Венизелос.

Съединените щати приветстваха постигнатото споразумение за формиране на правителство на националното единство в Гърция. Говорителя на Белия дом Джей Карни призова за това бъдещият коалиционен кабинет да приложи възможно най-бързо новия европейски спасителен план за страната, за да я спаси от изпадане в неплатежоспособност, да предотврати разпространението на дълговата криза в държави като Италия и да успокои международните пазари.

Междувременно еврозоната настоя социалистите и десницата в Гърция, които ще сформират коалиционно правителство, да се ангажират писмено, че ще спазят обещанията за бюджетни икономии и реформи преди да им отпуска нови заеми, предадоха световните агенции.

"Ще поискаме от гръцките власти да изпратят писмо, подписано от двете основни партии, в което да се потвърждава" ангажиментът на страната да спазва договорените мерки за оздравяване на публичните финанси на Гърция, както и европейския спасителен план от 27 октомври, заяви президентът на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер след заседанието на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

Това писмо е условието, което се поставя за отпускането на следващия транш от 8 милиарда евро в рамките на първия спасителен план за Гърция. Той е жизненоважен за страната, която в противен случай може да се окаже в състояние на неплатежоспособност, уточни Юнкер. Отпускането на този транш може да се извърши по-късно този месец, ако бъде изпълнено това условие, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.