/ снимка: Guliver/Getty Images
Икономическото положение на журналистите се влошава, а заплахите срещу тях се увеличават и това пречи на свободата на изразяване и на съобщаване, се посочва в заключения, приети днес от Съвета на ЕС по общи въпроси.

Държавите от ЕС призовават Европейската комисия да увеличи финансовата подкрепа за независимата и разследващата журналистика. Цитирани са данни на Съвета на Европа, според които броят на съобщенията за тежки заплахи срещу журналисти и срещу медийната свобода на континента почти се е удвоил от 2016 г. насам, като е достигнал 282 през 2021 година.

Допълва се, че икономическото състояние на журналистите и на други служители в медиите страда от цифровия преход, от последиците от пандемията и закриването на издания. Съветът на ЕС препоръчва да се насърчи постоянното обучение на ръководителите на редакции, на правоприлагащите власти и на съдиите по въпросите за защитата на журналистите. Препоръчва се тези въпроси да бъдат включени в международните отношения.

Съветът на ЕС предлага да се осигури професионална, финансова, социална и правна подкрепа на независимите журналисти и на колегите им от Украйна, Русия и Беларус, останали в изгнание.
БТА