ИД унищожила хеликоптери в ползвана от Русия база в Сирия?
ИД унищожила хеликоптери в ползвана от Русия база в Сирия? / ThinkStock/Getty Images

Сателитни снимки показват, че военновъздушна база в Сирия, използвана от руските сили, е понесла значителни щети при нападение на Ислямска държава, съобщи специализираната в разузнаването американска компания Стратфор, цитирана от Франс прес.

На снимките се виждат четири хеликоптера и двайсет камиона, опожарени в базата Т-4, известна и под името Тияс. Тя е в централна Сирия, между градовете Палмира и Хомс.

Арабско-кюрдска коалиция в офанзива срещу ИД в Ракка

"Военновъздушната база Т-4 е понесла значителни щети при артилерийски обстрел от Ислямска държава. Четири руски щурмови хеликоптера Ми-24 изглежда са унищожени", пише Стратфор в съобщение на сайта си.

В съобщението се казва освен това, че се виждат попадения на снаряди и че може би е повреден сирийски самолет МИГ-25. Експертът на Стратфор Сим Так каза по Би Би Си, че тези щети не се дължат на случайна експлозия.

Първи удари на руската авиация по Алепо в Сирия след примирието

В коментар за тази информация руското министерство на отбраната заяви, че щетите са нанесени преди месеци при тежки боеве между сирийските правителствени сили и бойци от терористични групи, добавя АФП.

Източник: БТА