Министър-председателят на Япония Фумио Кишида нареди на министъра на земеделието, горите и риболова Тецуро Номура да се извини за това, че е нарекъл преработената радиоактивна вода, изпускана от АЕЦ "Фукушима", "замърсена", предаде Ройтерс.

Опасна ли е за природата радиоактивната вода от АЕЦ „Фукушима“

Министърът на риболова Тецуро Номура направи изявлението си, докато говореше пред репортери по-рано през деня след среща с Кишида. Той заяви, че разговорите му с премиера са били свързани с "оценката на замърсената вода" след изливането ѝ в Тихия океан. По-късно Номура се извини и оттегли коментара си, но заяви, че няма да подаде оставка заради него, съобщи новинарската агенция "Джиджи".

Япония нарича водата, която изхвърля в океана, "вода, пречистена от ALPS", за да я разграничи от замърсената вода, съхранявана в резервоари около площадката на централата. ALPS е съкращение от "Advanced Liquid Processing System" (усъвършенствана система за преработка на течности), която има за цел да отстрани повечето радиоактивни елементи от водата, с изключение на тритий, преди тя да бъде излята в океана като "пречистена" вода.

"Дълбоко разочароващо е, че той направи такава забележка. Наредих на министър Номура да поднесе извинения, както и да оттегли казаното от него", заяви днес Кишида.

Япония ще започне да изпуска вода от АЕЦ „Фукушима“ на 24 август

Тъй като тритият, радиоактивен изотоп на водорода, е труден за отделяне от водата, отпадъчните води от Фукушима се разреждат, докато нивата на трития паднат под наложените граници. Японската агенция по рибарство съобщи, че тестовете на риба от района на централата в събота не са установили откриваеми нива на тритий.
Анелия Пенкова/БТА