Шиндзо Абе
Шиндзо Абе / БГНЕС
Японският премиер Шиндзо Абе се зарече днес Япония никога повече да не участва във войни, говорейки на паметна церемония в Токио по повод 75-годишнината от капитулацията на страната във Втората световна война, предаде Ройтерс.

"Трагедията на войната никога вече не трябва да се повтори. Ние сме изпълнени с решимост да останем верни на това обещание и да продължим в сътрудничество с цялата международна общност да решаваме най-различни проблеми", каза той, като почете паметта на всички японци, загинали във войната.

Церемонията в зала "Нипон будокан" бе ограничена до по-малко от една десета от миналогодишния си обем, за да се ограничи разпространението на COVID-19. След обявената минута мълчание с обръщение към нацията се обърна и император Нарухито. Той изрази увереност, че японският народ с обединени усилия ще преодолее епидемията от коронавируса и свързаните с нея трудности. "С чувство на дълбоко разкаяние искрено желая Япония никога повече да не участва във война", заяви той.

75 години от бомбардировките над Хирошима

Нарухито миналата година смени на Трона на хризантемата баща си Акихито и е внук на император Хирохито, в името на когото японските войници се сражаваха във Втората световна война. В нея загинаха 3,1 млн. японци, от които 800 000 са само жертвите от американските атомни бомбардировки над градовете Хирошима и Нагасаки. Именно Хирохито на 16 август 1945 г., само седмица след атомните бомбардировки, в радиообръщение към своите поданици призна, че страната повече не е в състояние да продължи войната и е принудена да приеме условията на победителите, изложени в Потсдамската декларация. Актът за безусловната капитулация бе подписан на 2 септември на борда на американския боен кораб "Мисури" в Токийския залив.

Това бе и формалният край на Втората световна война.

Нарухито, на 60 г., е първият японски император, роден след войната.

Традиционната церемония се предаваше пряко по японската обществена телевизия.

Премиерът Абе изпрати по-рано тази сутрин ритуални дарове в храма Ясукуни, където са вписани имената на милиони японски войници, загинали в тази и предишни войни. Сред тях са и 14 японски военачалници, осъдени на смърт за военни престъпления на следвоенния трибунал в Токио. Поради това всяка подобна проява на японски политик се посреща с възмущение от Китай и Южна Корея, тежко пострадали от японската агресия през войната. Абе избягна лично посещение в храма, но на поклонение там днес отидоха 4-ма министри от неговото правителство, които предадоха и даровете му.
БГНЕС