/ БГНЕС, архив
Японските власти призоваха над 70 000 домакинства из цялата страна да се евакуират заради приближаващия към страната от юг тайфун Лан, класифициран от мощната категория 4, предаде Ройтерс.
 
Бурята се приближава към бреговете на островната страна с около 65 км/ч, съпроводена с проливни дъждове и силни ветрове. Природната стихия връхлита Япония в деня на националните парламентарни избори, които трябва да определят кой ще я управлява през следващите 4 години.

Мощен тайфун връхлетя Япония, съвети към българите
 
Над 300 полета на авиокомпаниите бяха отменени, силно нарушено е движението на влаковете, особено в южната и западната част на страната.
 
Говорител на Японската метеорологична агенция каза на пресконференция в Токио, че макар Лан да е отслабнал леко след достигането на върховата си мощ, той си остава мощна тропическа буря, която може да залее Япония с до 80 л дъждове в час.

Очаква се тайфунът да достигне Токио рано утре сутринта, като през нощта дъждовете и вятърът постепенно ще се усилват. Затова властите и хората са посъветвани да вземат мерки възможно най-бързо, и то още преди стъмване днес.

Бурята Офелия стовари бедствие върху Ирландия (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
От агенцията добавиха, че в Централна и Източна Япония утре се очакват ветрове със скорост над 160 км/ч. Предупреждение за особено силни ветрове и валежи е дадено за тихоокеанското крайбрежие на страната, включително и за района на столицата Токио.
 
Според телевизия Ен Ейч Кей над 5000 души са не само посъветвани, а задължени да се преместят в специално оборудвани евакуационни центрове. Нивото на много реки застрашително се покачва, на няколко места из страната има неголеми засега земни свличания.
 
Автомобилната корпорация "Тойота мотър" обяви, че спира конвейерите на всички свои монтажни заводи в Япония от понеделник сутринта като превантивна мярка заради приближаването на тайфуна.

Тайфун връхлетя Хонконг (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Възможно е лошото време да се отрази върху избирателната активност в днешните парламентарни избори, на които се очаква управляващата Либералнодемократическа партия на премиера Шиндзо Абе да запази супермнозинството си от приблизително две трети, което тя имаше в долната камара на парламента преди разпускането му.
 
Властите на остров Окинава преместиха изборния ден от неделя за събота заради приближаващата буря.
БТА