И Муса Куса напусна Кадафи
И Муса Куса напусна Кадафи / снимка: Reuters

Либийският външен министър Муса Куса пристигна във Великобритания, след като напусна поста си в управлението на Муамар Кадафи, съобщи британското правителство и АФП.

"Можем да потвърдим, че Муса Куса пристигна на летище Фарнбъроу от Тунис. Той пристигна тук по своя собствена свободна воля. Каза ни, че е напуснал поста си", заяви говорител на британското външно министерство в комюнике. Муса Куса пристигна във Великобритания след двудневно частно посещение в Тунис, пише БГНЕС. "Муса Куса е една от основните фигури в правителството на Кадафи и неговата роля бе да представлява режима в чужбина, което той повече не желае да върши", се казва още в комюникето на "Форин офис".

Ние поощряваме хората от антуража на Кадафи да го напуснат и да заложат на по-добро бъдеще за Либия - политически преход, истински реформи, отговарящи на въжделенията на либийския народ", се казва още в комюникето. Верен служител на либийския ръководител Муамар Кадафи Куса бе през последните години на всички преговори, които позволиха на Либия да се завърне сред страните, които могат да бъдат посещавани.

Той е ръководител на разузнавателните служби от 1994 до 2009г. и доверен човек на Кадафи, стожер на режима му. През 1980г. той е назначен за посланик на Либия в Лондон, но още същата година е експулсиран от британците след като изрази решимостта си да "ликвидира враговете на революцията" на британска земя.

Дните на либийския режим са преброени, след като външният министър Муса Куса избяга от Либия, предаде Франс прес, цитирайки бившия либийски министър на имиграцията Али Ериши. Той направи тази прогноза в интервю за френската телевизия Франс 24. "Винаги съм твърдял, че водещите либийски политически фигури са държани за заложници в Триполи. Невероятно е как Куса успя да избяга оттам", каза бившият министър.

"Либийският лидер вече няма на кого да разчита. Сега му останаха само децата", допълва той. "Куса беше един от съветниците, на които Кадафи имаше най-голямо доверие. С неговата оставка идва краят на режима. Бруталното управление е на път да приключи. Никой не познава режима по-добре от Муса Куса", подчерта бившият либийски министър.

Запитан каква информация за Либия би могъл Куса да предаде на Великобритания, Али Ериши заяви: "Ако има нещо, което трябва да се знае, Муса Куса ще го знае. Той знае какво става в Либия, откъде либийците получават оръжията си. Той може да помогне много в това отношение." В Лондон бившият британски външен министър Джак Стро определи напускането на Муса Куса като повратна точка за режима на Кадафи, предаде Асошиейтед прес. Пред радио Би Би Си Стро заяви, че то ще бъде много важен фактор, който ще допринесе за това везните да се наклонят срещу режима на Кадафи.

Муса Куса е на 59 години. Той беше назначен за министър на външните работи през март 2009 г., пише БТА Преди това беше началник на разузнавателните служби в периода 1994-2009 г. Няколко високопоставени представители на режима на Кадафи, сред които министри, посланици и военни, се оттгеглиха от него само за месец и половина.

Бившият правосъден министър Мустафа Абдел Джалил сега е начело на Преходния национален съвет - политическия орган, представляващ либийските въстаници.