/ iStock/Getty Images
Камарата на представителите на американския Конгрес прие в сряда 19 юни да бъде обявен за федерален празник, на който да бъде отбелязван краят на робството в САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Предложението беше прието с 415 гласа "за" и 14 "против". Ден по-рано решението беше подкрепено единодушно в Сената.

Гласуването в долната камара обаче не успя да мине с пълно единодушие. Някои конгресмени-републиканци възразиха, че създаването на празника е опит за възхвала на "идентичностни политики", както и че в името на празника се споменава "независимост" вместо "еманципация".

На 19 юни се отбелязва денят, в който последните афроамерикански роби в САЩ научават, че вече са свободни хора. Войниците на Конфедерацията се предават през април 1865 година. Вестта обаче достига последните чернокожи роби едва на 19 юни, когато войници на Севера донасят новините до Галвестън, Тексас. Това е близо две години и половина, след като Прокламацията за освобождение на робите на президента Ейбрахам Линкълн дава свобода на робите в южните щати.

След гласуването в двете камари на Конгреса решението трябва да бъде подписано от президента Джо Байдън, за да се превърне в закон.
БТА