/ БТА
Украинският президент Володимир Зеленски обнародва закона за мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия. Законът е спорен, тъй като не определя краен срок за демобилизиране на войниците, предаде АФП.

Според съобщение, публикувано на уебсайта на Радата, украинския парламент, текстът е бил представен на президента днес, на 16 април.
Той го е подписал веднага след това.

Нов украински закон промени съдбата на хиляди мъже

С това решение се намалява възрастта за наборна служба в армията от 27 на 25 години.

Докато тече мобилизацията, всички мъже на възраст между 18 и 60 години трябва винаги да носят със себе си документ за военна регистрация, който да представят при поискване пред полицията, служители в наборни центрове и граничната охрана.

След като законът се публикува в държавен вестник, всички новобранци трябва да осъвременяват данните си за постоянен адрес, контакти и други въпроси, свързани с армията. Това може да се случи в центрове за набиране на войници, центрове на административни служби или чрез подаване на документи онлайн.

Предвидени са допълнителен отпуск и възнаграждение за унищожаване или взимане на вражеска военна техника или оборудване. Годишният отпуск се предоставя на части през календарната година, като основната част е определена на 15 или повече дни. Един месец от службата се зачита за три, ако лицето е пряко разположено в бойни райони, докато е в сила военно положение.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС/БТА