Хърватия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН
Хърватия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН / снимкa: БГНЕС
Хърватия поема днес ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН за срок от един месец, съобщи хърватската агенция ХИНА. Ротацията се извършва по азбучен ред. Предишният председател на Съвета бе Коста Рика.

През последния месец на годината изтичат много от мандатите на мисиите на ООН и предстои да се вземат решения за удължаването им. Хърватският посланик в Обединените нации Невен Юрица ще представи на пресконференция във вторник работната програма на Съвета за сигурност на ООН за декември.

На 9 декември Хърватия ще бъде домакин на дискусия на тема "Световната сигурност и международният тероризъм". Хърватия е председател на Антитерористичния комитет към Съвета за сигурност на ООН от създаването му.

Очаква се президентът на страната Стипе Месич да пристигне в Ню Йорк за дискусията на 9 декември. През декември Съветът за сигурност на ООН ще изслуша редица доклади, сред които са шестмесечният доклад на председателя и на главния прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Патрик Робинсън и Серж Брамерц, както и докладът на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Мирослав Лайчак за ситуацията в бившата югославска република.