найлонова торбичка
найлонова торбичка / iStock/Getty Images
От днес в Хърватия е забранена продажбата на тънки найлонови торбички, съобщи Министерството на икономиката и устойчивото развитие.

Става въпрос за торбички с дебелина до 50 микрометра, които се използват най-често по пазарите. Повечето от тях не могат да се ползват многократно, поради което замърсяват сериозно околната среда.

Все още се разрешава използването на торбички с дебелина до 15 микрометра, които се използват изключително от хигиенни съображения или служат за опаковане на храни на едро, се уточнява в съобщението.

Откриха 16 килограма пластмаси в стомаха на кит, изхвърлен на френски бряг

Те няма да могат да се използват в магазини, в които не се продават храни, например в магазини за облекло, обувки, бяла техника, аптеки или книжарници.

Министерството информира, че пластмасови торбички с дебелина над 50 микрометра може да бъдат използвани многократно, затова ще бъде разрешена тяхната продажба и употреба, тъй като повторното им използване допринася за създаването на по-малко отпадъци.

В съобщението се подчертава, че изхвърлените найлонови торбички вече се срещат много често сред природата и че въз основа на директива на ЕС в бъдеще ще бъдат забранени и друг вид пластмасови торбички.

Властите призовават гражданите от Нова година да носят със себе си торби от плат или кошници, а по време на пазаруване да предпочитат книжни торби или други подобни.
БГНЕС