/ iStock/Getty Images
Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви предстоящи промени на критериите за оказване на помощ на предприемачите, при които ваксинацията ще бъде едно от условията за получаване на държавна помощ, предаде информационният сайт Индекс.

"Ако някой иска да получи помощ за запазване на работните места, би било добре да се ваксинира", каза той. На въпрос на журналист означава ли това, че ваксинацията ще бъде условие за даване на подкрепа премиерът отговори: "да, ще се стремим да стане така".

Хърватия ще отмени редица COVID мерки

Той добави, че ще бъде създадена законова рамка за това.

"Мисля, че трябва да свържем тези две неща. Не може да очакваме да получим помощ, а да не дадем дори минимален принос към здравната сигурност", каза Пленкович.

В Хърватия потвърдиха наличието на индийския вариант на COVID-19

Премиерът заяви, че Хърватия не може да понася повече икономически щети заради това, че отделни лица и част от гражданите не желаят да се ваксинират.

От сдружението Гласът на предприемачите заявиха по този повод, че е "тревожно изявлението на премиера, че правителството ще се стреми ваксинацията да бъде условие за оказване на подкрепа, което е много проблематично изявление, засягащо основите на личните човешки свободи и конституционните права на гражданите".
БТА