/ БГНЕС
Това е поредният кораб само в рамките на седмица, който се насочва натам
Корабът "Алекс", използван от италианската хуманитарна организация "Медитеранеа", акостира безпрепятствено в пристанището на южния остров Лампедуза с 41 спасени мигранти на борда, като пренебрегна забраната, наложена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини, предадоха световните агенции.

Италианската телевизия показа как плавателният съд пуска котва в пристанището, като мигрантите на борда му носят червени спасителни жилетки.
 
Салвини обаче се закани да не позволи на никой да слезе от кораба на италианския бряг, предаде ДПА.
"Няма да позволя дебаркирането на хора, които изобщо не се съобразяват с италианските закони и които помагат на трафикантите (на мигранти)", подчерта той в изявление, като визира хуманитарните организации.
 


Корабът "Алан Курди" на германската хуманитарна организация "Сий ай" с 65 мигранти на борда също се е насочил към Лампедуза.

Миналия уикенд кораб на друга германска хуманитарна организация, "Сий уоч", си проби път в пристанището на южния италиански остров с 40 мигранти на борда, въпреки забраната на Салвини. Постигнато бе компромисно споразумение, като пет други страни от ЕС - Германия, Франция, Португалия, Финландия и Люксембург - се съгласиха да си разпределят мигрантите.
 
 
БТА