/ Gulliver/Getty Images, архив
Хонконг ще отмени в петък оставащите ограничения за някои дейности, наложени заради COVID-19, като се дава зелена светлина нощните клубове, караоке баровете, баните и други учреждения да отворят врати.

Това каза днес администраторката на Хонконг Кари Лам, цитирана от ДПА, след като в специалния административен регион на Китай е регистриран само един заразен с коронавирус през последните четири седмици.

Хонконгският грип от 1968 и новият коронавирус- какви са разликите

Наредбите за социално дистанциране, които забраняват събирането на повече от осем души на обществено място, остават в сила до 4 юни - деня, в който десетки хиляди хора обикновено организират бдение в парк "Виктория" за жертвите от студентските протести на китайския площад "Тянанмън".

Хонконг през последните 30 години обичайно е домакин на най-голямото бдение за жертвите от "Тянанмън". Тази година организаторите призоваха гражданите да правят частни бдения в групи от осем души или по-малко, за да се спазват указанията за социално дистанциране.
 


Караоке баровете и други заведения трябваше да затворят на 1 април, за да се спре разпространението на COVID-19.

Правителството предостави финансови пакети, които да подпомогнат затворените заведения и те да запазят служителите си, както и да покрият разходите за наеми.

Китай предаде Хонконг, заяви последният британски губернатор на града

Безработицата в периода февруари-април достигна десетгодишен максимум от 5,2 процента, а секторът на услугите беше най-засегнат с 12% безработица.

Лам оповести също така, че транзитът от международното летище на Хонконг ще бъде възстановен от 1 юни. Очаква се ограниченията за влизането на територията на страната през авиовъзела за хора, които не са местни жители, да паднат от 18 юни.
БТА