/ iStock/Getty Images
Китай предаде жителите на Хонконг, така че Западът трябва да спре да се кланя на Пекин в очакване на илюзорни печалби, заяви последният британски губернатор на бившата колония Крис Патън, цитиран от Ройтерс.

Китай обвинява Помпейо в лъжа за китайската реакция на коронавируса

Пекин се готви да наложи нови закони за националната сигурност в Хонконг след продължителните продемократични протести, състояли се в града миналата година, чиито жители се ползват с много свободи, недостъпни в континенталната част на Китай.

"Жителите на Хонконг бяха предадени от Китай", заявява Патън, цитиран от в. "Таймс". Великобритания има "морално, икономическо и юридическо" задължение да се застъпи за бившата си колония, добави той.

Патън присъстваше на предаването на колонията на Китай през 1997 г., след над 150-годишно британско управление. Автономията на града беше гарантирана чрез принципа "една държава, две системи", включен в приетата през 1984 г. съвместна декларация на тогавашните премиери на двете страни Маргарет Тачър и Чжао Цзъян. Но китайските планове за налагане на закони за националната сигурност на Хонконг унищожават декларацията, подчерта Патън.

Помпейо отново нападна Китай: Знаели са за вируса през ноември

САЩ определиха проектозакона като "последни издихания" на автономията на града, припомня Ройтерс. "Това, което виждаме, е нова китайска диктатура", заяви Патън. "Британското правителство трябва да заяви ясно, че сме свидетели на пълното разрушаване на съвместната декларация", добави той.

Хонконгската лидерка Кари Лам заяви, че нейното правителство ще сътрудничи изцяло на китайския парламент за опазването на националната сигурност. Според нея, това няма да засегне правата и свободите, нито независимостта на хонконгските съдилища. 
БТА